Vlada traži garancije od SB

Bez autora
Nov 14 2011

Crnogorska Vlada otpočela je pregovore sa Svjetskom bankom oko izdavanja garancija svjetske institucije za kreditne aranžmane- sa komercijalnim bankama. Vlada je planirala da u narednoj godini pozajmi oko 230 miliona eura, uključujući već odobreni kredit Svjetske banke u iznosu od 59,1 milion eura. Preostali iznos od oko 170 miliona eura će se obezbijediti kreditnim aranžmanima sa komercijalnim bankama ili emisijom euroobveznica, zašto su potrebne garancije Svjetske banke. Ostaje da se vidi da li se eventualno odobrene garancije- mogu upotrijebiti prilikom emitovanja euroobveznica. U Vladi kao prvu opciju zaduživanja preferiraju emitovanje euroobveznica. Planirano zaduženje od 230 miliona eura biće upotrijebljeno tako što će se za otplatu glavnica kredita iskoristiti 125 miliona eura, otplatu kamata 57 miliona eura i uspostavljanje fiskalnih rezervi do iznosa od 60 miliona eura.

Vlada traži garancije od SBCrnogorska Vlada otpočela je pregovore sa Svjetskom bankom oko izdavanja garancija svjetske institucije za kreditne aranžmane- sa komercijalnim bankama, saznaje Portal Analitika.

Vlada je planirala da u narednoj godini pozajmi oko 230 miliona eura, uključujući već odobreni kredit Svjetske banke u iznosu od 59,1 milion eura.

Preostali iznos od oko 170 miliona eura će se obezbijediti kreditnim aranžmanima sa komercijalnim bankama ili emisijom euroobveznica, zašto su potrebne garancije Svjetske banke.

Ostaje da se vidi da li se eventualno odobrene garancije- mogu upotrijebiti prilikom emitovanja euroobveznica. U Vladi kao prvu opciju zaduživanja preferiraju emitovanje euroobveznica.

Planirano zaduženje od 230 miliona eura biće upotrijebljeno tako što će se za otplatu glavnica kredita iskoristiti 125 miliona eura, otplatu kamata 57 miliona eura i uspostavljanje fiskalnih rezervi do iznosa od 60 miliona eura.

Prema projekcijama Ministarstva finansija, državni dug će na kraju naredne godine iznositi 46,8 odsto BDP-a, a najveći dio njegovog rasta biće fiskalne rezerve.

Predlogom budžeta za narednu godinu, u državnu kasu treba da se slije 1,252 milijardi eura, što je milion manje u odnosu na ovogodišnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik